werken in de tuin

Vrijwilligerswerk in de buurt doen? Janet (69) is een tuinmaatje!

Gepubliceerd op 09-02-2024
960 keer gelezen

Bij Besured geloven we in elke dag een b'tje beter. Bijvoorbeeld iets aardigs doen voor een ander, zomaar! En laat vrijwilligerswerk hier nu een prachtig voorbeeld van zijn. Je kunt van alles doen: de hond van de buurvrouw uitlaten, helpen bij jouw sportvereniging of pakketten inpakken bij de Voedselbank. Maar ook tuinieren voor een ander. We spraken Janet Hoffman (69) die als ‘tuinmaatje’ vrijwilligerswerk doet in Dordrecht.

Tuinmaatje zijn, wat houdt dat in?

“Als tuinmaatje help ik mensen bij het onderhouden van hun tuinen. Dit lukt hen vaak zelf niet (meer) vanwege ouderdom, gezondheidsproblemen of een gebrek aan financiële middelen en sociaal netwerk. Ze kloppen dan aan voor tuinhulp zodat de tuin niet verwaarloosd wordt. Kortgezegd ben ik een helpende hand met groene vingers 💚.”

 

Janet Hoffman is tuinmaatje

 

“Janet: Het is erg dankbaar werk, je ziet bewoners weer trots op hun tuin worden!”

 

Je doet vrijwilligerswerk in de buurt. Hoe ben je hiermee begonnen?

“Ik zag in de lokale krant een oproep voor ‘tuinmaatjes’ via Stichting Present. Ik houd ontzettend van tuinieren en ik was onlangs met pensioen gegaan, dus had tijd over om te helpen. Via het project Sociaal Tuinieren sprak ik de coördinator en werd ik aan een bewoner bij mij in de buurt gekoppeld en hebben we kennisgemaakt.”

 

Maak je ook vijvers met fonteinen en landschapes of..?

“Haha nee! Ik ga vaak 1x per week bij de bewoner langs en ben dan een paar uur bezig in de tuin. Soms alleen een beetje onderhoud, zoals onkruid wieden, planten snoeien en gras maaien. Maar in het voorjaar kunnen we grotere veranderingen in de tuin doen. Dan bespreek ik met de bewoners wat ze precies willen en kan ik via de stichting advies vragen bij een adviseur. Bijvoorbeeld welke planten goed werken en/of onderhoudsvrij zijn. Ze geven ook geregeld presentaties, wat erg interessant is en waar ik ook weer nieuwe dingen van leer! Voor grotere projecten kan ik ook gereedschap uit een leenbieb pakken, wat super handig is.”

 

Waarom ben je een tuinmaatje geworden?

“Tuinieren is echt een passie van me. Ik had vroeger een moestuin waarin ik geregeld aan het werk was, maar sinds we die niet meer hebben kon ik alleen thuis in de tuin werken. En je kunt maar zoveel in je eigen achtertuin doen… zo groot is deze nu ook niet 😉. Nu kan ik mijn groene vingers voor anderen aan het werk zetten. Ik ben lekker buiten bezig (ook goed voor de lichaamsbeweging) en ik maak nieuwe contacten met mensen in de buurt. Een gezellige en makkelijke activiteit, maar vooral ook erg dankbaar werk. Je ziet bewoners weer trots op hun tuinen worden en je helpt hen tenslotte met iets wat ze zelf niet (meer) kunnen.”

 

elke dag een b'tje liever

Mooi verhaal of initiatief delen? Inspireer ons!

Wat is het allerleukst aan je groene vingers inzetten voor anderen?

“Naast dat ik heerlijk aan het tuinieren ben, is het contact met de bewoners een van de leukste dingen. Ik heb anderhalf jaar met mijn eerste bewoner gewerkt, voordat zij verhuisde. Ik ontmoette haar dochters, ze vertelde me verhalen over haar thuisland Iran en kookte geregeld lekkernijen voor me! Ze maakt de allerlekkerste falafel 😊. Ook nu nog hebben we contact en ga ik weleens op de koffie. Mijn nieuwe bewoner is een man die door zijn gezondheid niet meer zijn tuin kan onderhouden. Hij heeft een prachtig grote tuin en een kas waarin ik nu zaadjes ga planten, zodat we straks groenten voor de moestuin en bloemen voor de zomer hebben. We eindigen de dag altijd samen met een kopje koffie en kletsen dan bij over van alles. Ontzettend fijn!”

 

Janet Hoffman is tuinmaatje

 

Heb je tips voor anderen die vrijwilligerswerk in de buurt overwegen?

“Mocht je ook vrijwilligerswerk willen doen, dan heb twee echte tips voor je:

  1. Kies iets dat je écht leuk vind, dus waar je passie al ligt. Je bent tenslotte in je vrije tijd hiermee bezig, dus zul je merken dat je ook met plezier dit werkt doet! En je kunt echt van alles doen: vrijwilligerswerk is er in alle vormen en maten.
  2. Wees niet bang om het eerste contact te leggen. Hulp is vrijwel altijd welkom, dus ook als je niet zeker weet of er plek is of wat voor werk er is: bel of mail ze gewoon. Iedereen is altijd erg aardig, en toenadering wordt ontzettend gewaardeerd.”

 

Meer positiviteit? Super.. Join us!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij houden van positievelingen. Mensen die andere helpen. Mensen zoals jij! Sluit je daarom aan bij Besured en doe het ook elke dag een b'tje beter voor een ander. En dan doen wij het een b'tje beter voor jou, met onze steengoede verzekeringen.

 

Stichting Present: Sociaal Tuinieren
Het project Sociaal Tuinieren werkt aan het doorbreken van sociaal isolement en er ontstaan prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten. Tegelijkertijd zorgt het voor meer groen en biodiversiteit in de wijk en een nette, veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Ook vrijwilliger worden? Kijk voor meer info op stichtingpresent.nl.

Inspiratie direct in je inbox?

Ontvang per e-mail inspiratie over b'tje beter initiatieven, duurzaamheid, handige tips, het laatste nieuws en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail